Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Αποκόρωνα για την δίκη των νεοναζί

 Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Αποκόρωνα για την δίκη της χρυσής αυγής

Στις 7/10 θα έχουμε την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για την Χρυσή Αυγή, την μεγαλύτερη ελληνική ναζιστική οργάνωση των τελευταίων δεκαετιών. Η Χρυσή Αυγή για χρόνια πραγματοποιούσε επιθέσεις τόσο σε δημόσια θέα όσο και στα κρυφά, πολλές φορές μάλιστα με τη συνδρομή της αστυνομίας η με την ανοχή της. Τα τάγματα εφόδου της πραγματοποίησαν φανερά πογκρομ ή κρυφές ενέδρες σε μετανάστες, επιθέσεις σε θρησκευτικούς χώρους λατρείας μειονοτήτων, επιθέσεις σε αγωνιστές/ριες και κοινωνικούς χώρους, διάχυση ρατσισμού και μισαλλοδοξίας απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό,τόσο το διάστημα που ήταν μια γκρούπα στις γειτονιές της Αθήνας, όσο και το διάστημα που έγινε “επίσημο κοινοβουλευτικό κόμμα”.

Οι εκλογές του 2012 θα φέρουν για πρώτη φορά στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους το νεοαζιστικό κόμμα της Χ.Α. στη Βουλή, και την ελληνική κοινωνία απέναντι σε ένα νέο τέρας, το οποίο έχει αρχίσει να πλασάρεται από κανάλια, δημοσιογράφους, δημόσια πρόσωπα, στελέχη και πολιτικούς ως ένα νέο και αυθεντικό κίνημα που “κάτι έχει να πει”. Σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό του Κεφαλαίου χαριεντιζοταν με τους ναζί, κανονικοποιωντας το φασισμό και συγκεκριμένα την οργάνωση της Χ.Α. ως ένα “ακτιβιστικο” συνομιλητήν που έλειπε από το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Όλα αυτά τα χρόνια της μαζικοποίησης της Χρυσής Αυγής και της άνοδου του φασισμού στην Ελλάδα, χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες βγήκαν στους δρόμους ανα την Ελλάδα για να βάλουν φρένο στις ορέξεις τους. Από τις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και πορείες, τις επιθέσεις στα γραφεία ορμητήρια των νεοναζί μέχρι την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν δίστασε να ορθώσει ανάστημα απέναντι στο φασισμό και το κρατικό αβανταρισμα που δεχόταν με κάθε ευκαιρία. Μέρος αυτού του κομματιου ηταν και ο Παύλος Φύσσας, ο μουσικός από το Κερατσίνι που στη προσπάθεια εκείνη της περιόδου των φασιστών να κάνουν κουμάντο στις γειτονιές του Πειραιά, βρέθηκε στο στόχαστρο τους, και προστατεύοντας τους φίλους του στην επίθεση που δέχτηκαν δολοφονήθηκε σε κεντρικό δρόμο του Κερατσινίου.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποτέλεσε ουσιαστικά και την έναρξη της κατρακύλας των νεοναζί. Καθώς οι συνεχόμενες και μαζικές πιέσεις των αντιφασιστών οξύνονταν αφήνοντας μηδενικό χώρο ύπαρξης και δράσης στους φασίστες, οι διώξεις που ακολούθησαν το επόμενο διάστημα τόσο για τη δολοφονία του Π.Φυσσα, όσο και για τη δολοφονία του Σαχζατ Λουκμαν στα Πετράλωνα, και ένα σωρό ακόμη επιθέσεις σε άτομα και χώρους, αποδιοργανωσε το νεοναζιστικό κόμμα, δημιουργώντας τριγμούς και διασπάσεις στο εσωτερικό του.

Μαζί με το θάνατο της Χ.Α. δεν θα εξαφανιστεί όμως και η μποχα του φασισμού συνολικά. Η Χρυσή Αυγή μπορεί να αποτελεσε ένα μεγάλο φασιστικό φορέα ο οποίος βρίσκεται στις τελευταίες ώρες του, όμως ο ρατσισμός,ο φασισμός και ο εθνικισμός δεν θα εξαφανιστούν μαζί τους. Τόσο γιατί υπάρχουν άλλοι φορείς να πραγματώσουν τη πολιτική της Χρυσής Αυγής, όσο και γιατί τα αίτια και οι συνθήκες που τα επωάζουν είναι ακόμα εδώ.

Τα παραπάνω ενισχύονται με το θεσμικό ρατσισμό του ελληνικού κράτους που έχει εδώ και χρόνια δημιουργήσει τα κολαστήρια των προσφυγικών στρατοπέδων,πραγματικές αποθήκες ψυχών χωρίς ελπίδα και μέλλον. Ποιος δεν είδε τα γεγονότα στο Τυμπάκι όπου πογκρομ πραγματοποιήθηκε με την ανοχή της αστυνομίας ενάντια στους μετανάστες εργάτες της περιοχής. Ποια δεν θυμάται τις φασιστικές-ρατσιστικες συνάξεις σε Ηράκλειο και Χανιά για την υποτιθέμενη “ισλαμοποιηση” της Κρήτης, και τους μαχαιροφορους και τους αλυσοπρίονοφορους που αλωνιζαν σε αυτές;

Εν κατακλείδι, η καταδίκη της ΧΑ στις δικαστικές αίθουσες θα βάλει ένα σημαντικό ληθαρακι στο κοινωνικό ανταγωνισμό, απονομιμοποιωντας τη φασιστική δράση της οργάνωσης και δημιουργώντας νομικό ιστορικό στην Ελλάδα. Η καταδίκη όμως του φασισμού δεν θα τελειώσει με τη καταδίκη της χρυσής αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Για να μείνει η κοινωνία και ο τόπος μας καθαρός από την σαπιλα του φασισμού και του εθνικισμού χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και συνεχής ενωτικός αντιφασιστικός αγώνας. Βάζοντας συνεχώς στο στόχαστρο τις αιτίες αλλά και φυσικά το σύστημα που τον γεννά. Μονάχα έτσι θα τελειώσουμε οριστικά με τους φασιστικους θύλακες που διατηρούνται και περιμένουν τη στιγμή τους. Μονάχα έτσι θα μπορέσουμε να πραγματώσουμε μια ελεύθερη κοινωνία ισότητας μακριά απο τον ανταγωνισμό και την καταπίεση.

Όλοι/ες στη συγκέντρωση της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου στις 10:30 στη πλατεία Αγοράς να απαιτήσουμε τη συνολική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί